home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
       

Joškin Šiljan
IMA LI KOGA?

     
             
 

Joškin Šiljan, Brate luk a kau on d mun

 

 

U petak, 6. marta u 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ otvorena je izložba Joškin Šiljana u organizaciji ULUS-a i Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

Na otvaranju izložbe govorili su Natalija Cerović, Nina Krstić i Nikola Šindik a publici se obratio i umetnik - Joškin Šiljan, koji se zahvalio organizatorima i publici na interesovanju. 

 

Na izložbi je izloženo preko dve stotine radova, koji pokazuju sve bogatstvo fenomenologije duha umetnika u kontinuitetu, o čemu nešto više u dvojezičnoj monografiji u izdanju Muzeja naivne i marginalne umetnosti: JOŠKIN ŠILJAN – IMA LI KOGA?

 

Joškin Šijan rođen je 28.3.1953. u Pirotu (Srbija). Živi i radi u Grdelici. Slika od 1987, godine a izlaže od 1996. godine. Član je ULUS-a od 2000. godine. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, samostalno i grupno, kao i na značajnim međunarodnim izložbama. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, od kojih treba izdvojiti: 2005, Nagradu za crtež na bijenalu crteža i male plastike, Umetnički paviljon“ Cvijeta Zuzorić“, Beograd; 2006. Nagradu ULUS-a za slikarstvo na prolećnoj izložbi, Umetnički paviljon“ Cvijeta Zuzorić“, Beograd; 2009. Veliku nagradu bijenala za izložena dela na 14.bjenalu naivne i marginalne umetnosti, MNMU, Jagodina.

 

Sloboda i spontanost u izboru motiva ili materijala, ukazuju na bogatstvo njegove inventivnosti, lucidnost i dirljivu iskrenost, neobazrivu na neprijateljstvo. Senzibilnost umetnika i tenziju istovremeno, koja je pokretački motiv odaje drhtavi grafizam njegovih crteža. Poput skice terena nekog imaginarnog pejzaža njegovi radovi ukazuju na snagu autentičnog likovnog izraza, enterijer njegovog bogatog duha koji se bezrezervno prepušta avanturama automatizma u stvaralaštvu. Poput detalja sa Street art-a, čitav njegov opus, zapravo je reakcija na svaku vrstu cenzure, pa i samocenzure. To dokazuje neizmerna sloboda u gradjenju kompozicije, šaljivi i sarkastični komentari, koji dolaze povrh svega kao epilog, ali to ni jednog trenutka ne ugrožava vedar, topao, iskren ton u njegovom likovnom izrazu.

 

Nina Krstić

 
 


 

Sa otvaranja izložbe

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt