home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
               
        Izložba

Mehrdad Rashidi -
Crtež kao molitva

     
 

Sa otvaranja izložbe

 

 

 

MNMU, Jagodina

30.10-30.11.2015.

 

Merdad Rašidi je rođen 29. septembra 1963. godine u gradu Sariju, u Mazandaranskoj pokrajini na severu Irana. Još u ranoj mladosti, Rašidi je bio primoran da iz političkih razloga napusti rodnu zemlju i da svoj drugi dom potraži u inostranstvu. Kao dvadesetogodišnjak, nastanio se u Erkratu u Nemačkoj, gde je ostao da živi do danas.

 

Traganje za skrivenim svetom izgubljenih snova, buđenje zaboravljenih, skrivenih duša, koje nestaju u mašineriji i apsurdu savremenog doba, nekog tuđeg sveta i veka, pokretački su motiv Merdada Rašidija. Kao duhovi, odlaze i nestaju, a zatim se ponovo bude u mislima umetnika - likovi. Posmatrajući njegova dela dolazimo do saznanja da je beskrajno polje otvorenih misaonih procesa u kojem se prepliću umetnikova svest i čulnost. Pomoću linije on uspostavlja, utemeljuje i preispituje unutrašnji ikonografski svet ličnih mitologija. Nostalgija za izgubljenim balansom, reakcija je na potisnutu podsvest, njegovo nesvesno lociranje u vremenu. Estetska hijerarhija čulne privlačnosti - otkrivanje je tih odnosa i predstavlja neobični izazov.

 

Slikarstvom se bavi od 2006. godine. Prvi put izlaže samostalno 2012. u Dizeldorfu, a potom i u Erkratu (Nacht der Bibliotheken, 2013). Na izložbi Outsider Art Fair-a, koja se održava dva puta godišnje u Parizu i NJujorku, po prvi put 2013. godine, posredstvom Galerije Henry Boxer, svoj rad predstavlja inostranoj publici. Uslediće potom značajnije izložbe: Rentrée hors-les-normes découvertes et nouvelles acquisitions 2013, Galerija Christian Berst, Pariz 2013, 16. Bijenale naivne i marginalne umetnosti, Velika galerija Doma Vojske Srbije, Beograd 2013; Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina 2013, 17. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina 2014, Umetnost u duhovnom egzilu, Velika galerija Doma Vojske Srbije, Beograd, 2015).
U okviru izložbe 16. Bijenala naivne i marginalne umetnosti, održane 2013. godine, u Domu Vojske Srbije, u Beogradu, ovom talentovanom umetniku je dodeljena Velika nagrada za likovna ostvarenja u oblasti marginalne umetnosti.

 

Dela Merdada Rašidija zastupljena su u značajnim svetskim umetničkim kolekcijama: ABCD, Montrej (Francuska), Christian Berst, Pariz (Francuska), Henry Boxer, Ričmond (Engleska), Andrew Edlin, NJujork (SAD), zatim u Collection de l'Art Brut, Lozana (Švajcarska), Museum of Everything, London (Engleska), Muzeju naivne i marginalne umetnosti, Jagodina (Srbija), kao i mnogim drugim javnim i privatnim kolekcijama.

 

Autor izložbe i monografije: Nina Krstić
Autor dizajna monografije i propagandnog materijala: Slobodan Štetić
Organizator: MNMU-ustanova kulture od nacionalnog značaja
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i inoformisanja Republike Srbije

 

 

 

 

 

Sa otvaranja izložbe

 
     

 

     
               
       
         
 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt