home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
        Izložba

18. Likovna kolonija MNMU

Paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd

8.10-25.10.2015.

 

     
 

Sa otvaranja izložbe

 

U Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", 8. oktobra otvorena je izložba 18. likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti u organizaciji MNMU a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS. Već je više od tri decenije kako ovaj muzej uspešno organizuje ovu manifestaciju. Za to vreme više od tri stotine umetnika iz Srbije, Bugarske, Brazila, Bosne i Hercegovine, Danske, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Slovačke, Češke, Madjarske, Francuske, Rusije, Japana, Italije, Rumunije, družilo se i stvaralo, što je pored ostalog rezultiralo bogaćenjem fonda MNMU za oko pet stotina reprezentativnih dela nastajalih na kolonijama.

 

 

 

 

Sa otvaranja izložbe

 

Ove godine dvadeset i četiri umetnika iz Bugarske, Brazila, Danske, Italije, Irana, Indonezije, Japana, Slovenije, Francuske, Nemačke ostvarilo je čitav niz umetničkih ostvarenja (slika, skulptura, crteža). Kustos kolonije i autor uvodnog teksta je Nina Ljubomirović, MNMU a na izložbi su govorili, akademik Dušan Rusalić, predsednik ULUS-a, Nina Krstić, direktor MNMU i Asja Drača, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju. Na izložbi je promovisan dokumentarni film, autora Živote Jevtića o ovogodišnjoj koloniji, koja se u periodu od 6-14. jula realizovala na Zlatiboru.
Koncepcija izložbe obuhvata, pored prezentacije ostvarenja nastalih na ovogodišnjoj koloniji i malu retrospektivu dela starijeg datuma, počev od onih nastalih na prvoj koloniji čiji su autori bili nekadašnji učesnici kolonije, danas svetski klasici, kojih većine više nema među živima: Sava Sekulić, Bogosav Živković, Ferenc Kalmar, Milosav Jovanović, Dušan Jevtović, Predrag Milićević Barberien i dr.
Uz mnogobrojne ugledne goste: Davide Salmani, direktora italijanskog instituta za kulturu; Mladena Ćirića, zamenika načelnika za kulturu ambasade Brazila; Žana Batiste Kuzina, direktora francuskog instituta za kulturu u Beogradu, izložbi su prisustvovali, pored domaćihi inostrani umetnici: Ermelinda de Almeida iz Brazila i iranski umetnik, koji živi u Nemačkoj: Mehrdad Rashidi.

 
     

 

     
               
       
 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt