home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
        Retrospektivna izložba

Predrag Milićević - Barbarien

     
             
 

19.7. 2016. u 18 časova

Umetnički Paviljon „Cvijeta Zuzorić“
Beograd, Mali Kalemegdan 1
Retrospektivnu izložbu slika Predraga Milićevića – Barbariena, čiji je autor Nina Krstić, otvorila je Ksenija Milićević.

 

Posetioci će 19.7. 2016. u 18 časova imati priliku da prisustvuju promociji četvorojezične monografije BARBARIEN autora Nine Krstić u izdanju MNMU a pod poviteljstvom ministarstva kulture i informisanja RS.Tekstovi:
Nina Krstić, Jovan Despotović, Marica Vračević
Recenzent: Jerko Denegri
Dizajn i fotografije: Slobodan Štetić
 


 

  14.7-1.8.2016.
Umetnički Paviljon „Cvijeta Zuzorić“
Beograd, Mali Kalemegdan 1.

 

 

 

  Izraz „ varvarin“ je relativan, nije uslovljen stvarnim kvalitetima čoveka, već činjenicom da se nalazi u okruženju, koje ga ne razume. U Antici ovaj izraz nije imao nužno negativnu konotaciju, značio je jednostavno „stranac“ ili „tuđin“.

Svet koji slika Barbarien ( Predrag Milićević 1963-2013) je bučan i pun sirove energije koja stvara. Harmoniju on nalazi u disharmoniji, a balans u disbalansu. Od trivijalnog do uzvišenog, od gole istine do gole laži, bez tabua, njegova dela predstavljaju snažne, opsesivne ispovesti. Sa svega nekoliko zamaha, on stvara i siže u trenutku a onda pušta da linija i boja ožive oblike, da se susretnu sa njegovom idejom. Skidao je debele nanose patine, lažni, šareni plašt sa umetnosti, ogoljavajući je do same srži i razgradivši je krenuo od početka, stvarajući sopstvenu umetničku realnost.

Umetničkom transpozicijom koja je često značila opozivanje mnogih estetskih načela, zanimao se za život u svim njegovim bizarnim vidovima. Na ravan opšteg uzdizao je ljudske konflikte i strasti, stvarao unutrašnju napregnutost formi kao večnu borbu dobra i zla, asocirajući ponekad na besmisao i ljudsku kratkotrajnost. Svojim delima, vrlo brzo pokazaće da je umetnost objekat slobodne igre uma, bez obzira na poreklo intencija, intelektualno ili nagonsko.
Dela umetnika sirove vizije u Srbiji posmatraju se još uvek, kao alternativni vidovi likovnog izražavanja, velikim delom estetski inferiorna. Diskriminacija umetnika u otporu i neprihvatanju bilo kakve inventivnosti koja nema poreklo u profesionalnoj umetnosti je još uvek rasprostranjen problem, naročito u Balkanskim zemljama. Visoki dometi estetskog u delima umetnika marginalne umetnosti poslednjih decenija učinili su da ova vrsta umetnosti u svetu, sve više postaje in tema, što pokazuje veliko interesovanje populacije za izložbe dela autsajdera, sve veći broj sajmova, tribina u okviru kojih mnoštvo stručnjaka, umetnika, kolekcionara iznosi svoje stavove, anketira i aktivira javnost u cilju širenja saznanja o postojanju ove vrste svojevrsnog fenomena.

(Iz monografije Barbarien, tekst N. Krstić)

 
             
 

Akt obične komšinice u neobičnom položaju posle koga je pala u nesvest, 1993.

ulje na kartonu, 73x107cm, privatno vlasništvo

 

Mia madre Milinka,2013,

ulje na kartonu,100x70cm, privatno vlasništvo

 

Most preko problematične reke Morave, 2003,

ulje na kartonu,107x97, MNMU

 
             
             
     

Sa otvaranja izložbe, 14. juli 2016.

     
             
   

   
             
       
             
             
             
   

Promocija monografije BARBARIEN

U utorak, 19.jula 2016. u 18 h u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", promovisana je knjiga autorke Nine Krstić: Barbarien u izdanju MNMU, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS.

 

O knjizi su govorili: Nina Krstić, Olivera Vukotić i Ksenija Milićević.

Nakon promocije knjige, zainteresovani su imali prilike da prate stručno vodjenje autora izložbe.
 

   
             
             
       
         
 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt