home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 

 

Janko Brašić - retrospektiva, sa otvaranja izložbe

 

Janko Brašić - retrospektiva, sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe

 

Retrospektivna izložba slika

Janko Brašić

MNMU, Jagodina
30. mart – 30. april 2017.

 

Janko Brašić - retrospektivna izložba

U susret danu MNMU (1. april) u MNMU u Jagodini je 30.marta u 19 časova otvorena retrospektivna izložba slika Janka Brašića, rodonačelnika srpske naivne umetnosti. Na otvaranju su govorili: Nna Krstić, direktor MNMU, Marica Vračević, atorka izložbe i monografije ovim povodom, a izložbu je otvorila Olivera Marković, savetnik u sektoru za kulturno nasleđe u Ministarstvu kulture i informisanja RS. U prisustvu mnogobrojne publike otvaranju je prethodio muzički program Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

 

MNMU se zahvaljuje mnogobrojnim saradnicima na ovom projektu, od kojih svakako treba pomenuti Kostu Dimitrijevića i Vladimira Milanovića, koji je poklonio MNMU crtež Janka Brašića - Autoportret iz 1940. godine. Izložba će biti otvorena do 30.aprila 2017. godine.

 

 

Janko Brašić u svom ateljeu

Janko Brašić u svom ateljeu

 

Janko Brašić prvi samouki slikar u Srbiji rođen je 1906. godine u selu Oparić. Za ime Janka Brašića i njegova najranije datirana dela iz 1933. godine (crteži i autoportret u ulju), vezuje se nastanak naivne umetnosti u Srbiji. Umro je 1994. godine. Ogromni ugled koji je slikar uživao u kulturnim krugovima, ali i među običnim ljudima, njegov nesebični rad na animiranju seoskih slikara i prikupljanju umetničkih radova, doprineli su osnivanju Galerije samoukih likovnih umetnika u Svetozarevu, 1960. godine (danas Muzej naivne i marginalne umetnosti). Formiranje zbirke započeto njegovim slikama, crtežima i skulpturama. Danas se u zbirci Muzeja, čuva 67 dela Janka Brašića, iz svih faza njegovog umetničkog opusa. Izlagao je 30 puta samostalno, i na mnogim reprezentativnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Za njim je ostalo više stotina sačuvanih uljanih slika, crteža, grafika fresaka, ikona i skulptura u glini, kamenu i drvetu, javnih spomenika u mestima oko Oparića i obimna pisana građa.

 

Snažan poetski izraz Janka Brašića zasnovan je na dubokom i čistom osećanju seoskog života, predstavlja deo duhovnog nasleđa, ali je i deo njegovog života. U sredini u kojoj je odrastao svakodnevno je dolazio u kontakt sa zidnim slikarstvom, slikarstvom putujućih zografa, tkaninama i vezovima. Sa tih izvora napajao se energijom za svoj stvaralački rad. Kao rodonačelnik naivne umetnosti u Srbiji, bio je usamljena pojava dugi niz godina. Prolazio je put od realizma do poetike, od portreta do kompozicija sa mnoštvom likova, od seoskih prizora do istorijskih i religioznih. Razvio se kao umetnik na prostoru između kulturnog i likovnog nasleđa, narodne umetnosti i srednjevekovnog živopisa s jedne strane, i uvida u savremeno zvanično slikarstvo s druge strane, da bi tokom sedme decenije 20. veka dosegao vlastiti stil i poetiku.

 

Marica Vračević, autor izložbe i monografije retrospektivne izložbe Janko Brašić

Autor izložbe i monografije: Marica Vračević

 

Autor dizajna monografije i propagandnog materijala: Slobodan Štetić


Organizator: MNMU

 

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 
             
         

 

 
         
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt