home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
        Izložba

Umetnost Slovaka u Kovačici -
Jan Knjazovic

     
    10–25.10.2015.
Galerija naivne umetnosti, Kovačica


Izložba pod nazivom Umetnost Slovaka u Kovačici – Jan Knjazovic otvorena je 10. oktobra 2015. godine u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici u okviru tradicionalne manifestacije Kovačički oktobar.

  Ovom izložbom je obeleženo je sećanje na Jana Knjazovica, jednog od najstarijih predstavnika slovačke naivne umetnosti u Srbiji, rodonačelnika ovog slikarstva u Kovačici. Samostalnu izložbu Jana Knjazovica MNMU prvi put priređuje 1981. godine u Jagodini, dok ovaj put, izložbu istog autora MNMU realizuje u saradnji sa srodnom Galerijom u Kovačici. Za potrebe ove izložbe odštampan je dvojezični katalog u izdanju MNMU, Jagodina. Autor teksta i kataloga je Nina Ljubomirović, kustos MNMU.

 

Na izložbi Umetnost Slovaka u Kovačici – Jan Knjazovic prikazano je četrdesetak slika Jana Knjazovica, među kojima su dela iz fundusa MNMU, Jagodina, zatim Galerije u Kovačici, kao i iz privatnih kolekcija. Izložena dela pripadaju periodu od sedme do devete decenije 20. veka i pružaju uvid u celokupno likovno stvaralaštvo ovog umetnika. Autor postavke je Ana Žolnaj.

 

Izložbu Umetnost Slovaka u Kovačici – Jan Knjazovic otvorio je slikar Mihal Povolni, a na otvaranju su govorili i Marija Raspir, direktor Galerije naivne umetnosti u Kovačici, Jan Čeh (bivši upravnik Galerije u Kovačici) i Nina Ljubomirović, kustos MNMU. Izložbi su prisustvovali najbliži prijatelji Jana Knjazovica, takođe slikari iz Kovačice: Eva Husarik, Ana Knjazovic, Jan Bačur i drugi. Dugogodišnju saradnju sa Galerijom u Kovačici MNMU nastavlja nizom budućih zajedničkih projekata, a jedan od predstojećih jeste otvaranje istoimene izložbe u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu decembra ove godine.

 
  Otvaranje izložbe  

 

     
               
       
         
 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt