home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 
 

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU)

Boška Đuričića 10, 35000 Jagodina, Srbija

Telefon: (+381 35) 8223 419; 244 317
info@mnmu.rs, info@naiveart.rs

  

 
 

LIKOVNE KOLONIJE
NAIVNE I MARGINALNE
UMETNOSTI

 

 

 
 

Održane likovne kolonije

20. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti
19. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti
18. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti
17. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti

 

 

Učesnici Kolonije MNMU 1984-2017.

 

 

 

Likovna kolonija Muzeja naivne i marginalne umetnosti 1984–2017.

Muzej naivne i marginalne umetnosti ovogodišnjom Devetnaestom likovnom kolonijom nastavlja četvrtu deceniju kontinuiranog organizovanog okupljanja najznačajnijih predstavnika autentičnih pojava neakademske likovne scene. Ova manifestacija se javlja kao svojevrstan nastavak tokova suprotstavljanja akademskim kanonima, utemeljenih još prvim oblicima likovnih kolonija, poput bečkog slikarskog bratstva Lukasbund s početka devetnaestog veka, Barbizonske škole (1830), ili prve na našim prostorima jugoslovenske likovne kolonije Sićevo (1905). Naivna i marginalna umetnost, kao polje umetničke slobode koje minimalizuje ograničenja formalnih likovnih pravila, prirodno će se pokazati kao plodonosan okvir organizovanog okupljanja nekonvencionalnih samosvojnih stvaralačkih potencijala.
Bijenalno okupljajući naivne slikare od 1984. godine, a od 1992. i vajare, Muzej razvija Likovnu koloniju kao pregled, afirmaciju i podsticaj najvrednijih ostvarenja, najpre naše, a ubrzo i međunarodne naivne i marginalne umetnosti. U trenutku osnivanja kolonije, Muzej je beležio više od dve decenije stručnog profesionalnog rada na sveobuhvatnoj zaštiti samouke likovne umetnosti. Višegodišnje iskustvo vodilo je kriterijume koncipiranja i razvijanja manifestacije koji bi omogućili najširi stručni uvid u aktuelna dešavanja u naivnoj i marginalnoj umetnosti. Od samih početaka insistira se na muzeološkoj obradi i sistematizaciji likovnih dela nastalih tokom rada kolonije, prikupljanju dokumentacionog materijala, dragocenog sa aspekta širokog spektra mogućnosti naknadnog istraživanja, kao i publikovanju rezultata rada kolonije na način koji obezbeđuje punu reprezentativnost i informativnost, kao i široku afirmaciju.
Kao adekvatne lokacije održavanja kolonija birani su ambijenti koji su za umetnike predstavljali snažne izvore duhovnih potencijala, bilo da su u pitanju svojevrsne riznice kulturne baštine, ili sama priroda kao neiscrpan izvor inspiracije i pokretač stvaralačke introspekcije i ekspresije. U periodu od 1984. do 1992. godine umetnici su stvarali u okruženju samog Muzeja, a zatim od 1994. godine u Konaku manastira Sv. Prohora Pčinjskog. Kolonija je 2000. godine održana u Zobnatici, a naredna dva saziva u Lisinama. Okupljanje naivnih i marginalnih umetnika od 2006. godine Muzej organizuje u ambijentu turističkog kompleksa Kraljevi konaci na Zlatiboru.
Koncepcija ove manifestacije menjala se tokom godina, prilagođavajući se aktuelnim kretanjima na širokom polju najvrednijih kreativnih pojava neakademske likovne scene. Počev od Šeste kolonije naivnih umetnika, 1994. godine, učešćem inostranih umetnika ona dobija internacionalni karakter. Kontinuirano prateći osnovne smernice tokova u oblasti međunarodne naivne umetnosti, Muzej u rad kolonije od 2002. godine uključuje i marginalne umetnike. Nakon Ppvog trijenala samoukih vizionara, od 2016. godine, Kolonija se održava u godinama između dve trijenalne manifestacije.
U periodu od 1984. do 2017. godine Muzej naivne i marginalne umetnosti organizovao je devetnaest kolonija, okupljajući ukupno 124 umetnika iz 19 zemalja. Identitet Kolonije s ciljem celovite zaštite pravih vrednosti umetničkog stvaralaštva sistematski je građen na dobro osmišljenoj organizaciji, jasnoj programskoj koncepciji i kontinuitetu, čime je ostvaren neposredan uvid u opšte tokove i razvoj u okviru naivne i marginalne umetnosti kao celine ili u pojedinim njenim segmentima pojedinačnih stvaralačkih opusa autora, problema, tema, ili grupa koje predstavljaju celine vezane srodnim načinom stvaralačkog ispoljavanja. Kolonija predstavlja i neposredan podsticaj i usmeravanje za dalji rad već afirmisanih autora. Posebna pažnja posvećuje se autorima koji tek kreću putem istraživanja sopstvenog likovnog izraza, kojima je rad u kolonijama, kao formi sadejstva i interakcije različitih samosvojnih umetničkih afiniteta, posebno dragocen. Prilikom selekcije učesnika Kolonije imaju se u vidu i potrebe za popunjavanjem stručne dokumentacije i fonda zbirke Muzeja delima određenih autora čiji broj dela ili njihova raznovrsnost nisu zadovoljavajućeg obima da bi se na pravi način prezentovao njihov celokupan opus. Radom Likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti kroz protekle trideset i tri godine ostvareno je kontinuirano praćenje umetničkog stvaralaštva širokog spektra generacija i izraza naivnih i marginalnih umetnika, a likovna zbirka i dokumentacioni centar Muzeja obogaćeni su značajnim fondom.

 
 
 
 
 

 

20. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti

Zlatibor, 6-14. jul 2018.

Muzej naivne i marginalne umetnosti ovogodišnjom Dvadesetom likovnom kolonijom naivne i marginalne umetnosti nastavlja četvrtu deceniju kontinuiranog organizovanog okupljanja najznačajnijih predstavnika autentičnih pojava neakademske likovne scene.


     

Počev od 2006. godine Muzej naivne i marginalne umetnosti (Jagodina, Srbija) organizuje likovnu koloniju naivnih i marginalnih umetnika na Zlatiboru. Ove godine, u okviru svečanosti otvaranja Kulturnog centra na Zlatiboru, u subotu 29. juna 2019. godine, u 12 sati, otvorena je Izložba 20. Likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti, međunarodne manifestacije u organizaciji Muzeja koja okuplja slikare i vajare, samouke vizionare različitih generacija, nacionalnosti i umetničkih senzibiliteta. Na izložbi, autorke Nine Ljubomirović, kustosa Kolonije, je izloženo četrdesetak ostvarenja, nastalih tokom održavanja Kolonije na Zlatiboru od 6-14.jula 2018. godine.

 
               
               
 


 

19. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti

Zlatibor 6–14.7.2017.

Muzej naivne i marginalne umetnosti ovogodišnjom Devetnaestom likovnom kolonijom naivne i marginalne umetnosti nastavlja četvrtu deceniju kontinuiranog organizovanog okupljanja najznačajnijih predstavnika autentičnih pojava neakademske likovne scene.


 

 

  Međunarodna selekcija od 24 umetnika iz devet zemalja (Brazil, Bugarska, Velika Britanija, Iran, Italija, Japan, Srbija, Francuska i Španija) stvaraće umetnička dela u inspirativnom ambijentu Zlatibora u periodu od 6. do 14. jula. Tokom trajanja kolonije, u večernjim satima, kao deo specijalnog programa biće organizovane umetničke radionice, razgovori sa umetnicima, tribine, intervjui, uz umetnički program: projekcije dokumentarnih filmova u izdanju MNMU itd. Kao deo programa ovogodišnje kolonije MNMU je predvideo jednodnevnu ekskurziju do manastira Mileševe.  
               
               
 


 

18. likovna kolonija
naivne i marginalne umetnosti

MNMU organizovao je 18. Likovnu koloniju na Zlatiboru od 6-14.jula 2015.


 

Izložba radova sa 18. likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti

U Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", 8. oktobra otvorena je izložba 18. likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti u organizaciji MNMU a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS.

  Osamnaesta po redu međunarodna likovna kolonija u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini održana je u periodu od 6. do 14. jula 2015. godine na Zlatiboru. Na ovogodišnjoj Koloniji učestvovalo je dvadeset četiri umetnika iz deset zemalja: Srbije, Bugarske, Slovenije, Italije, Francuske, Nemačke, Danske, Japana i Indonezije.  
               
               
 
 

17. likovna kolonija
naivne i marginalne umetnosti

Održana je od 30. juna do 8. jula 2014. godine
na Zlatiboru.

     
 

Izložba radova sa 17. likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti

U petak, 17. oktobra 2014. godine, sa početkom u 19 sati, u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je izložba 17. Likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti, održane letos na Zlatiboru.
detaljnije

     
             
 
 
 
 

Učesnici Kolonije MNMU 1984-2017.

  Ermelinda de Almeida (Brazil) - 16, 17, 18, 19
Ismet Ajanović (BiH) - 1
Novijada Ankasapura (Indonezija) - 18
Ljupka Andrejevska (Makedonija) - 8
Vladisav Arsenović (Srbija) - 15
Boro Arsovski (Makedonija) - 3
Samane Atef Derakšan (Iran) - 19
Jan Bačur (Srbija) - 9, 10
Frančesko Maria Bibesko (Italija) - 19
Jerko Biško (Hrvatska) - 3
Tomislav Blagojević (Srbija) - 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Tode Blaževski (Makedonija) - 16
Slavica Bulajić (Srbija) - 9
Mark Burlije (Francuska) - 19
Gvido Vedovato (Italija) - 13, 14, 15, 16
Zuzana Vereska (Srbija) - 9, 10
Branko Vidović (Srbija) - 4
Lone Vilaume (Danska) - 15, 18
Zlata Volarič (Slovenija) - 4
Josip Volarič (Slovenija) - 4
Zlata Vukašinović Jovanović (Srbija) - 4, 5
Mila Vukobratović-Morača (Srbija) - 16
Dragica Gajić (Srbija) - 1, 2, 13, 14, 15, 16, 17, 18
Domeniko Galici (Italija) - 18
Josip Generalić (Hrvatska) - 2, 3
Jordanka Genčeva (Bugarska) - 16
Ilona Gombkotone Tot (Mađarska) - 8, 9, 10, 11, 12, 13
Petar Grgec (Hrvatska) - 3
Jure Grgin Miloš (Srbija) - 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Branko Dinić (Srbija) - 1
Milanka Dinić (Srbija) - 1, 2, 14
Rajko Dragićević (Srbija) - 16, 17
Andrea Dudaš Agi (Mađarska) - 11, 12, 13
Velimir Đorđević (Srbija) - 12
Gordana Đurić (Srbija) - 9, 10
Slobodan Živanović (Srbija) - 1, 2, 6, 15, 16, 17, 18, 19
Bogosav Živković (Srbija) - 5
Miroslav Živković (Srbija) - 3, 6, 7, 8, 11, 14
Boris Žohar (Slovenija) - 3
Paula Jakob (Rumunija) - 8
Ištvan Jano (Srbija) - 18, 19
Dušan Jevtović (Srbija) - 1, 2, 3, 4, 5, 13, 14, 15
Milosav Jovanović (Srbija) - 2, 3, 4, 5, 11, 13, 14, 15, 16
Miroslav Jovanović Dalton (Srbija) - 11, 12, 13, 14
Ljubiša Jovanović Kene (Srbija) - 13
Tomislav Jović (Srbija) - 6
Martin Jonaš (Srbija) - 2, 3, 4
Samo Jurečič (Slovenija) - 11, 18
Srboslav Ilić (Srbija) - 17, 18, 19
Ferenc Kalmar (Srbija) - 12, 13, 14, 15, 16
Vladimir Kepić (Srbija) - 6, 7, 9
Nada Kljajić (Srbija) - 12, 13
Ana Knjazovic (Srbija) - 10
Tivadar Košut (Srbija) - 4, 12
Aditi Lago (Španija) - 19
Milovan Lazarević (Srbija) - 2, 5
Ivan Lacković (Hrvatska) - 1, 2, 3
Viktor Lisicki (Rusija) - 17
Marko Mamić (Srbija) - 6
Pero Mandić (BiH) - 2, 4
Margo-Doonj Maržori (Francuska) - 19
Rozalija Markov (Srbija) - 8, 10, 15, 16, 17
Jelena Marković (Srbija) - 14, 15, 16
Dorte Markusen (Danska) - 15, 18
Janoš Mesaroš (Srbija) - 3, 5, 6
Života Milanović-Zil Milano (Srbija) - 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Milovan Mijajlović-Pop (Srbija) - 5, 6, 7, 8
Dragan Milivojević (Srbija) - 19
Predrag Milićević Barbarien (Srbija) - 11, 13, 14, 16
Dobrosav Milojević (Srbija) - 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Slobodan Miljković (Srbija) - 6
Vojkan Morar (Srbija) - 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Rejmond Moris (Engleska) - 19
Životin Nikolić (Srbija) – 2
Milorad Nikolić - 11
Ileana Olđe (Srbija) - 3, 5, 6, 7, 17, 18
Miodrag Pavlović-Dragomirac (Srbija) - 19
Bruno Paladin (Hrvatska) - 2, 3
Martin Paluška (Srbija) - 1
Ferenc Pataki (Srbija) - 7
Radoš Paunović (Srbija) - 6, 7, 9, 10
Desanka Petrov Morar (Srbija) - 5, 6, 7, 8, 10, 13, 14, 15, 18, 19
Dušanka Petrović (Srbija) - 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Saša Petrović Berdujac (Srbija) - 13, 14, 15, 16, 19
Angel Petrovski (Makedonija) - 4, 5, 6, 7, 9
Greta Pečnik (Slovenija) - 2
Josip Pintarič (Hrvatska) - 1
Mirjana Popović Radović (Srbija) - 12, 13, 14, 17
Evelin Postik (Francuska) - 18, 19
Antonio Proto (Italija) - 13
Ivan Rabuzin (Hrvatska) – 1, 2
Goran Radoičić (Srbija) - 7
Eva Ras (Srbija) - 3, 6, 13
Rosen Rašev (Bugarska) - 6, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Kijanoš Rašidi Gadi (Iran/Nemačka) - 17, 18
Merdad Rašidi Gadi (Iran/Nemačka) - 17, 18
Budimir Rajković Linger (Srbija) - 2
Milan Rašić (Srbija) - 1, 2, 3, 11, 12, 14
Traki Rosidu Džons (Kipar) - 7, 8, 10
Sava Sekulić (Srbija) - 1
Žilia Sizi (Francuska) - 19
Igor Simonović (Srbija) - 15, 16, 17, 18, 19
Vladimir Smiljanić (Srbija) - 17
Olivera Smiljković (Srbija) - 9
Mišel Smolek (Francuska) - 17
Milan Sovilj (BiH) - 4
Miroslav Srećković (Srbija) - 8, 9
Dragiša Stanisavljević (Srbija) - 11
Ivana Stanisavljević (Srbija) - 11, 12, 15, 16, 19
Milan Stanisavljević (Srbija) - 11, 12, 15, 16
Marko Stevanović (Srbija) - 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 17, 18
Sava Stojkov (Srbija) - 2, 3, 5, 6, 8, 10
Goran Stojčić (Srbija) - 8
Dobrivoje Stevanović Peca (Srbija) - 2, 9
Sandra Tanurdžić (Srbija) - 8 , 9, 11, 12, 14
Vesna Tančeva (Srbija) - 8, 9, 10, 11, 12, 16
Veselin Ćetković (Srbija) - 9, 12
Ilija Filipović (Srbija) - 5, 6, 7, 8, 9, 14, 16
Katalin Hajik Rafaine (Mađarska) - 13
Eva Husarikova (Srbija) - 5, 6, 8, 10
Pal Homonai (Srbija) - 14
Kacumi Cuđi (Japan) - 16, 17, 18, 19
Alžbeta Čižikova (Srbija) - 5, 6, 7, 10
Joškin Šiljan-Nebojša Stojković (Srbija) - 15, 16, 17, 18, 19
Danica Šimić (Srbija) - 15, 16, 17
 
               
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt