home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 
 

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU)

Boška Đuričića 10, 35000 Jagodina, Srbija

Telefon: (+381 35) 8223 419; 244 317
info@mnmu.rs, info@naiveart.rs

  

 

 

Muzej naivne i marginalne umetnosti – laboratorija kreativnosti 1960-2020

 

MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI

 

Muzej naivne i marginalne umetnosti - MNMU je specijalizovana institucija, jedinstvena u našoj zemlji, sa posebnim programom muzeološke zaštite dela naivne i marginalne umetnosti putem aktivnosti prikupljanja, sistematizovanja kroz muzeološku dokumentaciju, proučavanja, izlaganja i publikovanja. Osnovan je 1960. godine u Jagodini, najpre pod nazivom Galerija samoukih likovnih umetnika. Od 1985. Muzej nosi naziv Muzej naivne umetnosti koji je 2007. godine dopunjen u Muzej naivne i marginalne umetnosti. Muzej se bavi sistematskom muzeološkom zaštitom dela u naivne i marginalne umetnosti, najpre srpske i jugoslovenske, a od 1994. i inostrane.

   

 

 

Misija MNMU je da naivnoj i marginalnoj umetnosti pruži celovitu zaštitu prenoseći pravu sliku o njenoj suštini i pravoj umetničkoj vrednosti, razgraničavajući ih od drugih oblasti neakademskog stvaralaštva-oblasti amaterizma i diletantizma. Najznačajniji rezultat dugogodišnjih muzeoloških nastojanja i aktivnosti MNMU je činjenica da su rasvetljene mnoge ukorenjene nedoumice i zablude vezane za specifičnuoblast naivne i marginalne umetnosti. Danas je i u širim krugovima likovne publike mnogo prisutnija svest o izuzetnom umetničkom potencijalu, visokim likovnim dometima i istinitoj kreativnoj stvaralačkoj energiji najvrednijih dela ove umetnosti, kao što se i u krugovima stručnjaka naivna i marginalna umetnost pravilno posmatra i vrednuje kao sastavni deo savremene umetnosti, ravnopravan sa akademskom.

 

Zgrada Muzeja

Zgrada MNMU datira iz 1929. godine i pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ova autentična zgrada restaurisana je i za potrebe Muzeja adaptirana i prilagođena uslovima potrebnim za rad muzejske ustanove 1960. godine.

 

 

 
               
     

Zbirka MNMU

Zbirka MNMU je internacionalnog karaktera i broji preko 3000 dela (slike, skulpture, crteži i grafike) oko 350 umetnika iz perioda od tridesetih godina XX veka do danas. Zastupljena su dela umetnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Italije, Kipra, Slovačke, Belorusije, Švedske, Turske i Brazila, među kojima se nalaze i reprezentativna dela naših i svetskih klasika naivne i marginalne umetnosti. 

   

 

Pored reprezentativne stalne postavke Muzeja, koja obuhvata najznačajnija dela iz zbirke MNMU, izložbena aktivnost Muzeja obuhvata i brojne samostalne, retrospektivne, grupne, tematske, studijske, međunarodne izložbe u samom Muzeju, drugim gradovima Srbije i inostranstvu. Od svog osnivanja do danas Muzej je organizovao preko 500 izložbi. U okviru bogate međunarodne saradnje Muzej je organizovao brojne reprezentativne izložbe (Beč, Bratislava, Budimpešta, Lozana, Martinji, Pariz, Prag itd...). Muzej takođe organizuje i značajne međunarodne manifestacije, Bijenale i Koloniju naivne i marginalne umetnosti, kao jedan od najboljih načina za praćenje, proučavanje i afirmisanje razvoja naivne i marginalne umetnosti na širem međunarodnom planu.

 
               
               
 
 
 

Dokumentacioni centar
naivne i marginalne umetnosti

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini predstavlja i jedinstven dokumentacioni centar za ovu oblast umetničnog stvaralaštva. Bogat dokumentacioni fond, koji je putem istraživanja i arhiviranja sistematizovan u više celina: inventarne knjige, kartoteka, fototeka, biblioteka, hemeroteka, CD i DVD-teka, dosijea izložbi i dosijea autora, kao i kroz elektronsku formu dokumentacije, predstavlja značajnu osnovu za stručan istraživački rad, proučavanje celine i pojedinačnih segmenata oblasti naivne i marginalne umetnosti.

  Izdavačka delatnost MNMU, pored dela koji prati izložbenu aktivnost u vidu stručnih dvojezičnih kataloga, pratećeg propagandnog materijala (plakati, pozivnice, razglednice i drugo), obuhvata i druga izdanja: monografije, zbornike, grafičke mape, kalendari. Od 2000. godine izdavačku delatnost proširuje i objavljivanjem elektronskih izdanja.
Sajt MNMU nalazi se na adresi www.mnmu.rs. Web prezentacija Muzeja postavljena je 1998. godine.
 
               
               
       

Salon MNMU u Beogradu

 

Salon MNMU deluje kao portal matične ustanove u kome se pored stalne postavke, koja sadrži dela domaćih i inostranih umetnika naivne i marginalne umetnosti iz celog sveta, otvaraju vrata za mnogobrojne multimedijalne sadržaje: radionice, seminare, naučne skupove, multimedijalne, tematske, edukativne, studijske izložbe najznačajnijih umetnika na širem međunarodnom planu.

 

Salon Oto Bihalji-Merin u Beogradu

 
             
             
 

Oto Bihalji-Merin

 

Salon Oto Bihalji-Merin u Beogradu

Osnovan je 2013. godine u Beogradu kao mali institut za proučavanje, dokumentacioni centar i mesto susreta umetnika, kolekcionara, kolega iz drugih srodnih ustanova iz zemlje i inostranstva. Mirjana Bihalji, kćer Oto Bihalji-Merina i Gerhard Šoenberner njen suprug donirali su Muzeju naivne i marginalne umetnosti salon u kome je Oto proveo poslednje decenije svog života, kako bi misija, kojom je ovaj književnik, publicista, esejista bio vođen, pored ostalih svojih naprednih ideja bila nastavljena.

 

Ivo Andrić i Oto bihalji-Merin na beogradskom sajmu 1970. godine

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt