home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Rašidi Merdad Gadi

     
     

Rašidi Merdad (Iran/Nemačka)

     
  Rašidi Merdad Gadi - Bez naziva   Merdad Rašidi je rođen 29. septembra 1963. godine u gradu Sariju, u Mazandaranskoj pokrajini na severu Irana. Još u ranoj mladosti, Rašidi je bio primoran da iz političkih razloga napusti rodnu zemlju i da svoj drugi dom potraži u inostranstvu. Kao dvadesetogodišnjak, nastanio se u Erkratu u Nemačkoj, gde je ostao da živi do danas.  

Traganje za skrivenim svetom izgubljenih snova, buđenje zaboravljenih, skrivenih duša, koje nestaju u mašineriji i apsurdu savremenog doba, nekog tuđeg sveta i veka, pokretački su motiv Merdada Rašidija. Kao duhovi, odlaze i nestaju, a zatim se ponovo bude u mislima umetnika - likovi. Posmatrajući njegova dela dolazimo do saznanja da je beskrajno polje otvorenih misaonih procesa u kojem se prepliću umetnikova svest i čulnost. Pomoću linije on uspostavlja, utemeljuje i preispituje unutrašnji ikonografski svet ličnih mitologija. Nostalgija za izgubljenim balansom, reakcija je na potisnutu podsvest, njegovo nesvesno lociranje u vremenu. Estetska hijerarhija čulne privlačnosti - otkrivanje je tih odnosa i predstavlja neobični izazov.
Slikarstvom se bavi od 2006. godine. Prvi put izlaže samostalno 2012. u Dizeldorfu, a potom i u Erkratu (Nacht der Bibliotheken, 2013). Na izložbi Outsider Art Fair-a, koja se održava dva puta godišnje u Parizu i NJujorku, po prvi put 2013. godine, posredstvom Galerije Henry Boxer, svoj rad predstavlja inostranoj publici. Uslediće potom značajnije izložbe: Rentrée hors-les-normes découvertes et nouvelles acquisitions 2013, Galerija Christian Berst, Pariz 2013, 16. Bijenale naivne i marginalne umetnosti, Velika galerija Doma Vojske Srbije, Beograd 2013; Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina 2013, 17. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina 2014, Umetnost u duhovnom egzilu, Velika galerija Doma Vojske Srbije, Beograd, 2015).
U okviru izložbe 16. Bijenala naivne i marginalne umetnosti, održane 2013. godine, u Domu Vojske Srbije, u Beogradu, ovom talentovanom umetniku je dodeljena Velika nagrada za likovna ostvarenja u oblasti marginalne umetnosti.
Dela Merdada Rašidija zastupljena su u značajnim svetskim umetničkim kolekcijama: ABCD, Montrej (Francuska), Christian Berst, Pariz (Francuska), Henry Boxer, Ričmond (Engleska), Andrew Edlin, NJujork (SAD), zatim u Collection de l'Art Brut, Lozana (Švajcarska), Museum of Everything, London (Engleska), Muzeju naivne i marginalne umetnosti, Jagodina (Srbija), kao i mnogim drugim javnim i privatnim kolekcijama.

 
         
  Bez naziva, 2014.

tuš na papiru, 100x70cm 

 
Rašidi Merdad Gadi - Bez naziva Rašidi Merdad Gadi - Bez naziva Rašidi Merdad Gadi - Bez naziva Rašidi Merdad Gadi - Bez naziva Rašidi Merdad Gadi - Bez naziva
         
Bez naziva, 2013,

tuš na papiru,
29,6x21cm

Bez naziva, 2013,

tuš na papiru,
29,6x21cm

Bez naziva, 2013,

tuš na papiru,
28x22,5cm

Bez naziva, 2014,

tuš na papiru,
70x100cm

Bez naziva, 2014,

tuš na papiru,
100x70cm

 
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt